Hver tredje hjemmehjælpsbruger foretrækker at benytte de private
Den efterhånden så udskældte udbudsmodel af privat pleje og praktisk hjælp til ældre har alligevel bidt sig grundigt fast i flere kommuner, og selvom andelen af ældre, som modtager privat hjemmehjælp er faldet en anelse siden 2014, vælger en tredjedel af de ældre, der er visiteret til enten praktisk hjælp eller personlig pleje fortsat de private til.
Det viser data fra Danmarks Statistik, som dknyt har fået adgang til.
Især i Herlev Kommune er de ældre begejstrede for de private leverandører. Her har 79,9 pct. i 2016 valgt en privat leverandør af hjemmehjælp. Dermed lægger Herlev sig klart i front blandt landets kommuner. Til sammenligning har 60,4 pct. i Hørsholm, som er den kommune med næstflest borgere, der anvender de private leverandører, valgt en privat leverandør.
Nordsjælland går hver sin vej
På landsplan er der en generel tendens til, at andelen af borgere, som modtager hjemmehjælp – praktisk hjælp og/eller privat pleje – fra private leverandører, er faldet siden 2014. Siden indførslen af fritvalgsordningen i 2013 har andelen af ældre i den private hjemmehjælp dog ligget nogenlunde stabilt.
I konkrete tal modtog 34,9 pct. af landets ældre, som var visiteret til hjemmehjælp, privat hjemmehjælp i 2013 - et tal som i dag ligger på 34,1 pct. Andelen toppede i langt de fleste kommuner i 2014, og på landsplan modtog 37 pct. dette år hjælp fra private leverandører. Så altså et lille skvulp opad og så en lille bølgedal.
Den største stigning i andelen af modtagere af privat hjemmehjælp fra 2013 og frem til i dag står Helsingør for. Her er tendensen faktisk lige modsat den landsdækkende tendens. I 2013 modtog 37,2 pct. nemlig hjælp fra private leverandører mod 56,9 pct. i dag. Andelen var modsat resten af landet på sit laveste i 2014, hvor kun 35,4 pct. modtog privat hjemmehjælp.
Det er også i Nordsjælland, man skal finde det største fald i andelen af ældre, som har modtaget privat hjemmehjælp. I 2013 var andelen i Rudersdal således 51,1 pct. Siden har tallet været stødt fornedadgående, og i dag modtager kun 26,8 pct. hjemmehjælp fra private virksomheder.
Nordjylland stikker også ud
Det er især den praktiske hjælp, som de private leverandører forestår. Rengøring og indkøb hører herunder.
Og også her lægger Herlev sig i front med hele 95,8 pct. modtagere af praktisk hjælp fra private leverandører. Herlev forfølges af Haderslev, hvor 80 pct. af de ældre hjemmehjælpsmodtagere får praktisk hjælp fra de private.
Men lige som med Nordsjælland og den samlede hjemmehjælp, er det inden for praktisk hjælp i Nordjylland vi både finder den største stigning og det største fald.
Den største stigning i andelen findes hos Thisted, der siden 2013 er steget fra, at 20,3 pct. modtog praktisk pleje til 55,6 pct. i dag. Samtidigt er Brønderslev gået i den helt anden retning. Her modtog 71,2 pct. af hjemmehjælpsmodtagerne i 2013 praktisk hjælp fra private leverandører. I dag er det tal nede på 35,2 pct.
Fakta
Top-5 for flest ældre hos private leverandører af hjemmehjælp
- 79,9 pct. Herlev
- 60,4 pct. Hørsholm
- 56,9 pct. Helsingør
- 56,9 pct. Ballerup
- 52,2 pct. Lyngby-Taarbæk
Top-5 for flest modtagere af personlig pleje fra private
- 37,2 pct. Odder
- 30,0 pct. Struer
- 17,8 pct. Slagelse
- 16,3 pct. Vejle
- 15,9 pct. Varde
Top-5 for flest modtagere af praktisk hjælp fra private (og ikke personlig pleje)
- 95,8 pct. Herlev
- 80,0 pct. Haderslev
- 69,1 pct. Helsingør
- 68,1 pct. Hørsholm
- 63,0 pct. Holstebro
Alle tal er fra 2016.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.